cutting an underlayment shingle Armourbase Pro

Podkladní pásy – jak instalovat a jaký podkladní pás vybrat?

Podkladní pásy: pojistná hydroizolace střechy

Podkladní pásy tvoří nedílnou součást skladby střechy a chrání spolu se šindeli střechu a celou budovu pod ní před nepřízní počasí.

Šindele nejsou jedinou krycí vrstvou na střeše. Neviditelnou částí střechy, která se ale také stará o ochranu jsou podkladní pásy, Podkladní pásy jsou pojistnou hydroizolací šindelové střechy a vkládají se mezi šindele a dřevěný záklop. Pokládka pokladních pásů pod šindele je nezbytná pro správnou funkčnost střechy a platnost záruk

<<< Podkladní pás je součástí správné skladby střechy

    skladba šindelové střechy

    Typy pojistných hydroizolací

    Existují dva typ pojistných hydroizolací pod střešní krytiny:

     

    • Asfaltové podkladní pásy

    • Plastové pojistné hydroizolace neobsahující asfalt (DHV) - difúzní fólie

    Plastové pojistné hydroizolace a difúzní fólie se používají k ochraně zateplení a instalují se pod laťování u skládaných střešních krytin. Úlohou těchto fólií je chránit zateplení (vatu) před zvlhnutím. 

        Výhodou asfaltových podkladních pásů je, že po proděravění hřebíkem jsou stále voděodolné. Asfaltové podkladní pásy se pokládají na dřevěný záklop, především jako pojistná hydroizolace pro šindele, ale také pro plechové krytiny. Známe několik typů podkladních pásů: 

        • s vložkou ze sklených vláken, papíru, hadru nebo polyesteru

        • s krycí vrstvou z písku nebo polypropylenu

        • samolepivé nebo běžné ne-samalopivé

        Podkladní pásy slouží jako pojistná hydroizolace pro šindelovou střechu. Jako podkladní pásy pod šindele je nutné používat asfaltové pásy, nikdy difúzní nebo jiné plastové fólie. IKO doporučuje používat lehké podkladní pásy, které má i ve své nabídce, z několika důvodů:

        • jsou lehké - nezatěžují střechu

        • jsou snadné na instalaci – dobře se vynášejí na střechu a dobře se s nimi na střechách pracuje

        • jsou extrémně odolné proti vodě – dokonale zajišťují odvod vody ze střechy

        • nesedají si v průběhu času – neukazují nerovnosti podkladu

        • jsou cenově výhodné

        • netrhají se a jsou velmi odolné i při nešetrném zacházení

        Na šindelové střeše nikdy nepoužívejte jako podkladní pás pod asfaltový šindel „lepenku“ s nosnou vložkou z papíru, textilu nebo „térový papír“. Při jejich použití neplatí záruka, protože tam vzniká riziko nasání vlhkosti do papírové vložky, zkroucení a zvrásnění lepenky. To působí esteticky velmi rušivě a bohužel může způsobovat také zatékání do střechy. Nepoužívejte jako podkladní pás pod šindel difúzní ani parotěsnou fólii. Ty pod šindelem dlouhodobě nevydrží a rozpadnou se. Difúzní i parotěsná fólie mají ve skladbě střechy jiné využití, především pro ochranu zateplení. Více o využití jednotlivých fólií najdete v dokumentu Navrhování skladeb šindelových střech.

        Více k podkladním pásům ve videu

        Podkladní pásy IKO jsou vyrobeny z asfaltu, s nosnou vložkou z polyesteru a z obou stran je nanesena polypropylenová netkaná textilie, která zajišťuje tahovou odolnost pásu. Tyto podkladní pásy jsou velmi lehké, přesto ale velmi pevné a odolné.

        Průměrná hmotnost podkladního pásu od IKO je pouhých 9 kg na 30 m², takže je možné ho snadno dopravit na střechu. odolnost proti natržení hřebíkem, nebo roztažnost je však extrémní. Polypropylenová vrchní vrstva zabraňuje uklouznutí a udržuje dobrou pochůznost. 

         Tyto podkladní pásy jsou určeny především jako pojistná hydroizolace pod asfaltový šindel. Mohou se používat i pod jiné střešní krytiny, jako jsou tašky nebo plechové krytiny. Všude tam, kde je požadavek na kvalitní pojistnou hydroizolaci. Tím, že se jedná o asfaltový pás, jež obsahuje bitumen, nepropustí vodu ani v místech, kde jsou probity hřebíky, což zaručuje jejích voděodolnost.  Pozor, tyto pásy nepropouští téměř vůbec páru a není tedy možné používat je jako difúzní fólie.

        IKO nabízí tyto typy podkladních pásů:

        1. Armourbase ECO

        2. Armourbase PRO

        3. Armourbase PRO PLUS

        4. Armourbase STICK

        podkladni pasy

        Přehled podkladních pásů IKO

        Armourbase ECO je o ekonomická varianta pojistného pásu. Návin jedné role je 50 m² a hodí se na střechy se sklonem nad 21°. Nosná vložka je z polyesteru, který je napuštěn modifikovaným asfaltem. Krycí vrchní vrstva je z polypropylenu s logem IKO.

        Armourbase Eco on a roof. Underlayment shingle
        Armourbase Eco open. Underlayment shingle.

        Armourbase PRO je nejpoužívanějším podkladním pásem. Návin jedné role je 30 m². Tento podkladní pás je nejvhodnější na sklony střech 21° - 85°. Vložka je vyrobeny z velmi odolného polyesteru napuštěného modifikovaným asfaltem a vrchní vrstva je vyrobena z polypropylenové netkané textilie s logem IKO a vodící čarou. Určeno pro všechny projekty, kde je vysoká kvalita a rozumná cena na prvním místě.

        Underlayment shingle Armourbase Pro
        Amourbase Pro with underlayment shingles

        Armourbase PRO PLUS je moderní podkladní pás se samolepivými přesahy s návinem 30 m². Vrchní vodící mřížka na netkané textilii je užitečná pro jednodušší zarovnání a pokládku šindelů. Díky samolepivým přesahům je pás vhodný pro sklony střech od 9,5° (pro šindel Cambridge Xtreme 9,5°), resp. od 15° (pro všechny ostatní šindele IKO).

        underlayment shingle Armourbase Pro Plus
        Armourbase pro plus underlayment shingle on a roof

        Celoplošně samolepivý podkladní pás Armourbase STICK má šedou barvu s červeným logem IKO. Pod fólií, která se musí během pokládky odstranit, naleznete velmi je lepivý modifikovaný asfalt, který se hned přilepí k záklopu. Tento pás je vhodný na střechy s nízkým sklonem od 9,5°, resp. 15°. Doporučujeme používat tento pás na všechny přesahy střech a okapové hrany, kde může docházet ke tvorbě rampouchů, zamrzání vody v zimě a tvorbě sněhových bariér. Návin je 20 m².

        underlayment shingle Armourbase Stick

        Návod, jak instalovat podkladní pásy pod šindel

        Podkladní pásy se instalují na střešní bednění, které musí být musí být rovné, dostatečně silné, suché a pevně uchyceno ke konstrukci. Doporučuje se OSB, prkna nebo podobné bednění. Základní pravidla pro pokládku jsou:

        • Pokládku podkladních pásů vždy začínáme v úžlabí.

        • Nejdříve se instaluje plechování okapové hrany a pak se pokládají podkladní pásy. Pokládejte podkladní pásy rovnoběžně s okapovou hranou od spodního okraje střechy směrem nahoru. Podkladní pás slepte s plechováním pomocí asfaltového tmelu IKO ShingleStick nebo PlastalStick.

        • Podkladní pásy přichycujte hřebíky. Používejte pouze nezbytně nutné množství hřebíků, cca. každých 40 cm, po krajích pásu.

        • Povrch podkladního pásu musí být maximálně rovný, neboť každé pokroucení či jiná nerovnost bude na povrchu šindelů viditelná.

        • Závětrné a štítové lišty instalujte až po položení podkladního pásu.

        • Zejména za horkého počasí a na větších sklonech nechoďte po podkladním pásu. Je vhodné zavětrovat podélné i příčné spoje latěmi, aby se zabránilo prověšení a případnému odfouknutí silným větrem ještě před pobitím šindeli.

        Sklony 9,5°- 20°

         

        Varianta 1: Použijte samolepivý podkladní pás – Armourbase Pro Plus nebo Armourbase Stick. Vertikální přesahy jsou 10 cm. Horizontální přesahy/napojení je u Armourbase Stick 15 cm u Armourbase Pro Plus 30 cm a spoj musí být dodatečně podlepen asfaltovým tmelem IKO Shingle Stick.

        application underlayment shingle 1

        Varianta 2: je poněkud dražší. Použije se podkladní pás Armourbase Pro nebo Armourbase Eco. U těchto pásů je nutné dvojité překrytí. Rozříznout podélně podkladní pás na polovinu se šířkou 50 cm a použít tuhle část jako startovací pruh. Pak pokračujte pásem s plnou šíří 1 m s vertikálním přesahem 50 cm. Horizontální překrytí musí být 30 cm a podlepeny asfaltovým tmelem.

        Application underlayment shingle 2

        Sklony 21°- 85° 

         

        Podkladní pásy by se měly překrývat vertikálně 10 cm a horizontálně 15 cm a u okapové hrany by měly být podlepeny tmelem IKO Plastal Stick nebo IKO Shingle Stick. Okapová hrana musí být ukončena oplechováním s antikorozní ochranou.

         

        Sklony 85°- 90°

         

        Podkladové pásy není nutné používat. Na střechy se sklonem nad 85°můžete použít pouze samolepivé šindele, např. IKO Cambridge Xtreme 9,5° nebo ArmourShield.

        Application underlayment shingle 3

        Chyby a vady podkladních pásů

        Některé vady, které se na podkladních pásech mohou vyskytovat:

        Nevhodný pás

        Nevhodné podkladní pásy nasávají vlhkost. Nasávání vlhkosti způsobuje tvorbu vlnek, které se pak mohou snadno objevit pod šindelem a nadzvedávat ho. Proto se lepenky, pásy s nosnou vložkou z papíru nebo hadru a térpapír nesmí používat jak podkladní pás pod šindele.

        zvlněná lepenka pod šindelem

        Působení UV záření na odolnost podkladních pásů

        Každý podkladní pás, který je vystaven přímému slunečnímu záření podléhá degradaci. V případě podkladních pásů IKO dochází k potrhání vrchní netkané textilie. Tento jev nemá na funkčnost podkladního pásu vliv, protože asfaltová vrstva pod netkanou textilií stále chrání střechu. Pás ovšem nevypadá hezky a překrytím šindelů je estetický problém vyřešen.

        Přesto doporučujeme překrývat podkladní pásy vrchní střešní krytinou nejpozději do 2-3 týdnů po jejich instalaci.

        <<< Odlupování vrchní vrstvy v důsledku UV záření

        UV exposure and resistance of underlayment shingle

        Pamatujte:

        Podkladní pás je nedílnou součástí střechy. Vždy používejte pod šindele podkladní pás, abyste měli zaručenou kvalitní střechu, která bude dlouhodobě odolná jakýmkoliv extrémům počasí.

        Použití podkladního pásu je nutnou podmínkou pro poskytnutí záruk na šindelovou střechu od IKO. Proto vždy vyberte správný podkladní pás a položte ho na střechu před pokládkou šindelů.